SPIRIT OF SWEDISH JAZZ
12 sept kl 18 SCANDIC WINN

Fredrik Lindborg – baryton-, tenor- & sopransaxofon
Martin Sjöstedt – bas
Daniel Fredriksson – trummor
Daniel Migdal – violin
Henrik Naimark Meyers – violin
Ylva-Li Zilliacus – viola
Amalie Stalheim – cello

Bandet har 2020 släppt skivan a Swedish Portrait.
Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre på de stora jazztitanernas musik. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut.

% % %

Konserten i december 2020 samt alla vårens konserter 2021 blev tyvärr pandemi inställda.

_________________________________________________

STOCKHOLM VOICES
1 NOV KL 18 2020 SCANDIC WINN

Gunilla Törnfeldt sopran, arr. & konstnärlig ledare
Maria Winther alt
Alexander Lövmark tenor
Jakob Sollevi baryton

Stockholm Voices’ band:
Klas Lindquist altsaxofon
Carl Bagge piano
Svante Söderqvist kontrabas
Calle Rasmusson trummor

Precisionsslipad stämsång med fyra personliga och ekvilibristiska röster som tillsammans skapar ett unikt sound. Stockholm Voices är en vokaljazzkvartett som tillsammans med sitt band har fångat den svenska jazzpubliken sedan debut-turnén våren 2014. Med utsålda konserter, radioinspelningar och lysande recensioner har de blivit en eftertraktad och uppskattad grupp bland de svenska jazzklubbarna och festivalerna.

Musiken bygger på en stark tradition av stämsång inom jazzgenren. Debutskivan ”Come Rain or Come Shine” (2015) är en hyllning till Monica Zetterlund och Bill Evans skiva ”Waltz For Debby”. På Stockholm Voices konserter framförs musik från skivan tillsammans med andra favoriter ur The American Songbook.

Våren 2020 släppte gruppen två singlar, Let’s face the music and dance samt Social Call.

% % %

ALI DJERIDI KVARTETT
11 OKT KL 18 2020 SCANDIC WINN

Ali Djeridi trumslagare kompositör
Krister Andersson klarinett
Palle Danielsson bas
Jonas Isaksson gitarr
(ersätter Lars Jansson)

Trumslagaren och kompositören Ali Djeridi har frilansat som
musiker i 35 år som sideman med de allra största musikerna.
Nu släpper han en skiva i eget namn hos Do Music Records
med sin egen kvartett. Skivans titel (In Alis Kitchen) är en låt skriven av Lars Jansson som anspelar på platsen i Djeridis hem där de har haft
kreativa och uppsluppna möten. En plats som symboliserar den
inspirerade känsla som infunnit sig under arbetet med inspelningen.
Ali har omgivit sig med idel legender: Klarinettisten
Krister Andersson är ett av de tyngsta svenska namnen, basisten
Palle Danielsson är en internationell legend av stora mått.

Tyvärr gör aktuellt läge dock att pianisten Lars Jansson inte kan medverka. I stället kommer Jonas Isaksson att spela. Jonas är utbildat gitarrist, riksspelman på klarinett, har släppt en skiva med egenkomponerad musik och han gillar att improvisera i gränslandet mellan jazz, konstmusik samt folkmusik.

Varmt välkommen att närvara när dessa fyra framför musik från nya skivan jämte pärlor från jazzhistoriens värld.

MARTIN SJÖSTEDT
Walk Tall
27 SEPT KL 18 2020 SCANDIC WINN

Karl Olandersson trumpet
Per ”Ruskträsk” Johansson altsax

Leo Lindberg piano och orgel
Moussa Fadera trummor
Martin Sjöstedt bas

Jazzmusikern Martin Sjöstedt har under de senaste åren gjort sig ett stort namn på den internationella jazzen som en unik multibegåvning. Många känner honom som pianist, andra som bassist eller varför inte saxofonist? Inte nog med det, dyker han allt oftare upp som arrangör och kompositör för några av Europas bäste storband
Med det nyskapade bandet Walk Tall återvänder han till det som utgör grunden för hela hans musik.

–Tunga groove med basen i fokus.–

Walk Tall står stadigt i jazztraditionen med tydliga referenser till föredömen som Horace Silver, Art Blakey och Cannonball Adderley. Alltid med fokus på basen vilket betyder att vi kommer få möta basister som inspirerat Martin under alla år – Ray Brown, Paul Chambers, Charles Mingus med många fler. Att det är ett ”superband” råder ingen tvekan om.
Med sig har Martin kanske de mest anlitade musiker som Jazzsverige idag kan uppbringa.

% % %

VIKTORIA TOLSTOY BAND
6 SEPT KL 18 2020 SCANDIC WINN

Viktoria Tolstoy sång
Krister Jonsson gitarr
Martin Sjöstedt piano
Mattias Svensson bas
Rasmus Kihlberg trummor

Kristallklar, dynamisk, vibrerande, jordnära och inte alltid helt tam är Viktoria Tolstoy den kanske mest briljanta av alla skandinaviska vokalister. När hon sjunger är det inte enbart en sång hon tolkar – Viktoria skapar nytt, gestaltar och gör den till sin egen.
Viktoria Tolstoy senaste CD ”Stations” utkom i januari 2020 (ATC/Naxos).

Plattan handlar om att resa. Både i sinnet och fysiskt. Temat är ”on the road ”, med texter som kan förknippas med det liv vi lever som turnerande människor.

Musik av bland andra Bonnie Raitt, Nancy Wilson, Billy Joel och Shirley Horn samt nyskrivet material av Ida Sand och Joel Lyssarides. Markerad bluesfeeling med jazzdrama och kryddad med funk. Gripande vackra ballader.  

Musik som är som livet. Både det svarta och ljusa. Det finns ett konstnärligt stråk i Viktoria Tolstoys familj. Hennes morfars farfar var den store ryske författaren Leo Tolstoy. Den unga Viktoria slog ned som en bomb i Stockholms jazzliv med ledande musiker som Svante Thuresson och Putte Wickman.
1994 gjorde hon vid 20 års ålder sin första skiva. Två år senare, med albumet För Älskad, blev hon över en natt Sveriges stora popsensation. Hon gick vidare med att inleda ett samarbete med Esbjörn Svensson, som producerade och skrev musiken till White Russian, det första skandinaviska album som gavs ut på legendariska Blue Note. Vid den tiden samarbetade Viktoria också med Nils Landgren och 2003 följde Viktoria Nils och Esbjörn som exklusiva artister för ACT Records. Sedan dess har hon etablerat sig internationellt som en av de främsta rösterna i dagens jazz.
(Vid denne konsert ersätter Martin Sjöstedt Joel Lyssarides som är på annan ort)

% % %

Under resten av våren 2020 fick vi tyvärr ställa in våra arrangemang:
Men Amanda Sedgwick med gruppen Bird’s Nest kommer hit i höst i stället.
Detsamma gäller konserten med Martin Sjöstedt Walk Tall som är uppskjuten till hösten.
Samarrangemanget med tre av Värmlands kulturskolor och storbandet Elaria får vi försöka ordna vid ett tillfälle längre fram.

LOVISA JENNERVALL
Ellas Kapell med Klas Lindquist
8 MARS 18:00 2020 SCANDIC WINN

Ellas Kapell är ett projekt som började i en gemensam kärlek för Ella Fitzgerald men har sedan dess fått växa och formas av de fyra musikerna. Repertoaren består av modern jazz i kvartettformat, där vår tids mest älskade jazzkompositioner ikläs helt ny kostym.
Vissa av låtarna får vara enkla, bäras av skörheten i text och harmonik, medan andra tar ut svängarna och ger rum för lekfullhet och ekvilibrism.
Debutskivan Longing släpptes i oktober 2019 och innehåller åtta kompositioner, som alla på ett eller annat sätt kretsar kring temat Längtan. Det kan ta sig uttryck genom oönskad närhet, uppgivenhet eller längtan efter en annan tid.

Lyssna på Longing här!

Lovisa Jennervall sång, Manne Skafvenstedt piano, Anders Langørgen kontrabas, Edvin Fridolfsson trummor och Klas Lindquist saxofon och klarinett.

THE MUSIC OF ANDERS GARSTEDT
16 FEBRUARI 18:00 2020 SCANDIC WINN

Anders Garstedt växte upp i Karlstad, där han gick musiklinjen på Sundstagymnasiet.
Anders var begåvad, och under sent 90-tal var han aktiv på Stockholms musikscen. 1997 tilldelades han Faschings Vänners stipendium till unga jazzmusiker och från 1998 var han medlem i Fredrik Norén Band, en välkänd plantskola för talangfulla musiker. Dessutom ledde han två egna grupper.
Men han skulle åter drabbas av den cancer han hade satt på vänt när han först insjuknade vid 20 års ålder. Sin sista spelning gjorde Anders Garstedt bara ett par månader före sin bortgång i april 2000. Idag uppmärksammas hans musik i ett projekt som speglar den poetiska och personliga musik som Garstedt skrev för sin kvintett – i kväll är det bara Anders trumpet som saknas i gruppen.

Joakim Milder och Fredrik Ljungkvist saxofoner, Mathias Landæus piano, Filip Augustsson bas, Fredrik Rundqvist trummor.

HANNAH SVENSSON GROUP
19 JANUARI 18:00 2020 ARENAN

1020

Hannah Svensson är en kritikerrosad sångerska och låtskrivare som banar sin egen väg och som med fem skivalbum etablerat sig som en av våra mest hyllade jazzsångerskor.
Hon hörs i många olika kombinationer och sammanhang både i Sverige och internationellt. Bland annat medverkade hon på London Jazzfestival 2018 med en konsert på populära jazzklubben Pizza Express.

Hannah Svensson Group består förutom av Hannah själv av fyra
förnämliga jazzmusiker:
Jan Lundgren som räknas som en av världens mest framstående
jazzpianister,
Ewan Svensson, en av vårt lands mest personliga och hörvärda gitarrister tillika Hannahs far,
Matz Nilsson, legendarisk basist och kapellmästaren,
Zoltan Czörsz. en av Sveriges allra mest respekterade och skickliga trummisar med en unik känslighet i sitt spel.

Albumet Places and dreams är inspelat och producerat av Lars Nilsson i Nilento studio och består av nykomponerat material av Hannah, blandat med en och annan låtskatt ur den amerikanska sångboken i nya förklädnader. Musiken präglas av starka melodier och materialet på nya albumet är ett möte mellan jazz och popharmonier med stort utrymme för improvisation.

Gruppens musikaliska influenser spänner mellan jazz, pop och fusion, där det egna soundet går som en röd tråd genom genom varje låt.

Hannah Svensson sång, Jan Lundgren piano, Ewan Svensson gitarr, Matz Nilsson bas, Zoltan Csörsz trummor

 

Comments are closed.