Om Carlstad Jazz


 

 

OM CARLSTAD JAZZ

”Det är skräp att vi inte har en jazzförening i Karlstad”, sade Sara Janson 1986 till Lars-Åke Jedvik, som då inte dröjde länge med att starta en sådan.

Föreningen Jazz Spectrum som var aktiv till början på 1980-talet hade tynat bort, och jazzen förde en trist och knapp tillvaro. Men så föddes alltså Carlstad Jazz hösten 1986 tack vare entusiaster som Lars-Åke, Saras son Peter Janson – då i början av sin basistkarriär – jazzskribenten Johnny Olsson, samt Ulf Lagerbeck, Lennart Fallberg och Hasse Hjelm. I många år drog radarparet Lars-Åke Jedvik och Hasse Svensson ett rejält lass – Lars-Åke grävde fram spännande artister, Hasse och Lennart skötte ekonomi och administration.

Carlstad Jazz första arrangemang i november 1986 var en rivstart i form av en idag helt osannolik konsert med ingen mindre än Dizzy Gillespie och hans kvintett.

Något sådant arrangemang skulle vi knappast kunna genomföra idag. Tiden med turnerande världsartister som kunde bokas även för mindre konserter verkar vara förbi. VF:s Björn Stefansson var på plats i Sundstaaulan, och han undrade omtumlad hur föreningen skulle gå vidare efter en sådan start.

Jodå, Carlstad Jazz gick vidare och under de drygt 30 åren har bortemot drygt ett par tusen svenska och utländska artister inom jazzens alla riktningar stannat till i Karlstad. I november 1987 sjöng en musikhögskolestuderande vid namn Rigmor Gustafsson för 90 personer medan de då okända norska Brazz Brothers bara drog 45.

Sedan starten har Svante Thuresson, Jan Garbarek, Putte Wickman, Bob Brookmeyer, Bobo Stensson, Nils Landgren, Bohuslän Big Band och många andra spelat på Café Artist, Gröna Trädgården, Museikaféet, Arenan eller vår nuvarande huvudlokal Scandic Winn. Vi tar väl hand om våra gäster och vi har ett solitt rykte som en av landets absolut bästa arrangörer.

Men livet för styrelsen i en jazzklubb är inte bara att stå på scenen och hälsa toppartister och publik välkomna. Vi har en väl samarbetande styrelse som utför det arbete som krävs för att få allt på plats, och det är ett ständigt kattrakande för att få ändarna att mötas. Anslag och bidrag trillar in från Kommunen och Statens Kulturråd, men största delen av intäkterna kommer från medlemsavgifter och entréavgifter.

Det är inte lätt att ta hem sponsorpengar till kultur i Karlstad. Men vi har trots allt en sund ekonomi, mycket tack vare våra aktiva medlemmar. Ett konsertbesök är det bästa stöd vi kan få: det stöder föreningen ekonomiskt, det stöder utövarna och det stöder jazzen som musikform.