Arkiv 2020 — 2024


Trinity 5 maj kl 18 Scandic Winn

Karl Olandersson trumpet
Andreas Hellkvist Hammond
Jojo Djeridi trummor

Trinity har under det gångna året firat 18 år som grupp och släppt sitt femte album, Stable mates. En passande titel, då de efter alla år tillsammans lyckats behålla spelglädjen och nyfikenheten, samt forma ett allt intimare samspel. Repertoaren består till största del av standards i egna arrangemang, och en del egna kompositioner. Det verkar gå hem hos i stort sett alla – gamla som unga, hos vana jazzlyssnare och ovana. Lekfullheten och spontaniteten finns alltid där som ett bärande inslag i framförandet och det gör att musiken hela tiden utvecklas organiskt. Alla tre är fantastiska musiker var för sig, men tillsammans blir det något ännu större. En treenighet i ordets rätta bemärkelse.

% % %

Magnus Lindgren – By Four 14 apr kl 18 Scandic Winn

Magnus Lindgren sax, klarinett, flöjt, loopstation

Daniel Karlsson piano, klaviatur

Josef Karnebäck bas

Robert Ikiz trummor

Med roten i moderna jazzens postbebop finns influenser från alla världens hörn, vilket avspeglas i Lindgrens kompositioner genom olika decennium som gruppen till största del framför vid sidan av versioner på den moderna jazzens arv av låtskatter.
En önskan om att groove blandas med såväl extrovert energi som minimalistiskt ödmjukt utmanande samspel och lekfullhet är gruppens motto!
Manus Lindgren är flerfaldigt prisad (däribland Grammis, Sveriges Radios pris som årets svenska jazzalbum, Orkesterjournalens Gyllene Skiva m.fl.), Med uppdrag både som kompositör, arrangör och solist, är Magnus Lindgren utan diskussion en av svensk jazz klarast lysande stjärnor.
Hans förmåga att uttrycka sig på tenorsax, klarinett eller flöjt bär tecknet på en riktig mästare. Som kompositör har han en stor potential att uppfylla sina egna kreativa impulser. Han klär dem i en melodisk kostym, optimalt för den snygga ram som passar just nu.

% % %

Anna Lundqvist Lisboa Cinco 24 mars kl 18 Scandic Winn 2024

Anna Lundqvist – sång, kompositör
Desidério Lázaro – sopran och tenorsaxofon
Daniel Bernardes – piano
André Carvalho – kontrabas
Joel Silva – trummor

Den svenska jazzsångerskan Anna Lundqvist är bandledare och kompositör för Anna Lundqvist Lisboa Cinco.
Tillsammans med Anna består bandet av några av de mest framstående och nyskapande musikerna från Portugals jazzscen. Sou Anna, som betyder, Jag är Anna på portugisiska, är bandets debutalbum.
Musiken skulle kunna klassas som modern jazz med influenser från de olika bandmedlemmarnas musikaliska bakgrunder, svenska melodier samt äldre pop och rock. Det är med andra ord musik skapad för et samspel mellan många musikaliska aspekter och färger, från traditionell jazz till nutida musik, alla kategorier.
Albumet spelades in och mixades i Portugal och är producerat av Anna Lundqvist tillsammans med trummisen Joel Silva. Anna har varit en av de mest progressiva rösterna på den svenska jazzscenen i över två decennier.
Under en kort semester blev hon förälskad i Portugal, och sedan 2016 har det blivit hennes andra hem. Strax innan covid-pandemin bildade hon Anna Lundqvist Lisboa Cinco, som sedan startade om januari 2022. Sou Anna är hennes musikaliska visitkort i det nya landet.

% % %

Isabella Lundgren med Fredrik Lindborg
25 feb kl 18 Scandic Winn 2024

Isabella Lundgren – sång
Filip Ekestubbe piano
Daniel Fredriksson trummor
Niklas Fernqvist bas
Fredrik Lindborg sax

Karlstadbördiga Isabella Lundgren är en av Sveriges absolut främsta jazzsångerskor och en artist i världsklass. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon, som få, förmågan att trollbinda sin publik.

I ”All, or nothing at all” sjunger Isabella den amerikanska sångbokens allra störa ”arior” om hjärtesorg, längtan och att resa sig upp, om och om igen, Komponerad och framförd av några av musikhistoriens mest ikoniska och kraftfulla kvinnor: Billie Holliday, Judy Garland, Edith Piaf, Maria Callas, Shirley Bassey & Barbra Streisand. Kvinnorna som kastade sig ut i musiken med de stora känslorna, som kramade sönder hjärtat på både publiken och sig själva.

Homero Alvarez septett
21 jan kl 18 Scandic Winn 2024

/Homero Alvarez – gitarrer Patrik Skogh – trumpet
Karin Hammar – trombon Arnold Rodriguez – klaviatur
Ruben Farias – elbas Ola Bothzén – trummor
Micke Nilson – slagverk

Gitarristen Homero Alvarez presenterar sin sjuhövdade supergrupp med hårdsvängande material där kompositioner och individuella prestationer får lika stort utrymme. En mångfärgad palett i upptempo av jazzfusion med latinamerikanska rytmer och filmiska inslag!
Homero Alvarez syns regelbundet med grupper som Liliana Zavala Trio, La Liga Habanera och Simone Moreno. Han är gitarristen från sambajazzgruppen Latin the Mood och har parallellt skrivit mycket musik till TV, teater och film.
Här kokar han ner alla sina olika musikaliska uttrycksformer till en personlig mix, framförd med handplockade, välkända musiker från den svenska jazzscenen.
Gruppen släppte i fjol debutskivan GROWING som mottogs med fina recensioner.

% % %

HANNAH SVENSSON &
KLAS LINDQVIST
3 DEC KL 18 SCANDIC WINN 2023

Hannah Svensson – sång
Klas Lindqvist – saxofon
Sven-Erik Lundeqvist – piano
Mattias Svensson – bas
Paul Svanberg – trummor

Kritikerrosade sångerskan och låtskrivaren Hannah Svensson släppte vintern 2022 albumet Snowflakes In December – i sällskap av ett gäng eminenta jazzmusiker.

”Snowflakes in December” vars titelspår är en nykomponerad låt av Hannah, består av välkända julklassiker i nya förklädnader samt ett och annat original – helt i synk med historiens alster. Med ett sprudlande samspel och spel-glädje framför gruppen både ny och traditionell juljazz på ett eget och spännande sätt.

EBBA ÅSMAN QUARTET
12 NOV KL 18 SCANDIC WINN

Ebba Åsman – trombone, sång
Anna-Greta Sigurdardottir – piano, synt, sång
Tomas Sjödell – elektrisk bas
Sebastian Ågren – trummor

Hammaröfödda Ebba Åsman har gått sin egen väg i musiken. Hon hoppade av Musikhögskolan för att kunna vara fri och spela utifrån sin egen intuition. Under våren kom hennes andra fullängdsalbum Be Free via Broder Johns bolag Hoopdiggas. Och sällan har ett verk som handlar om att göra uppror mot gängse normer låtit så ljuvt. Musiken rör sig i gränslandet mellan jazz och hiphop och längst fram i ljudbilden seglar Ebbas trombon över laid back beats, piano och rhodes-ackord. Hon låter självsäker, obesvärad och framför allt – fri.

% % %

ALEXANDER LÖVMARK
22 OKT KL 18 SCANDIC WINN

Alexander Lövmark – sång
Olli Rantala- bas
Calle Bagge – piano
Adam Ross – trummor
Axel Mårdsjö – saxofon

Alexander Lövmark, Vinnare av Montreux Jazz Voice Competition 2017 och mottagare av Monica Zetterlund Scholarship 2021, säger att han älskar musik och har ett fantastiskt band och en nysläppt skiva som han är väldigt stolt över och vill att alla ska höra skivan. Little Bird släpptes i början av 2023 och har tagit emot hyllningar från en enad kritikerkår.

FREDRIK KRONKVIST 5
1 OKT KL 18 SCANDIC WINN

Fredrik Kronkvist – altsaxofon
Olof Wullt – elgitarr
Sven-Erik Lundeqvist – piano & rhodes
Simon Petersson – kontrabas
Adam Ross – trummor

Efter en rad hyllade internationella projekt med några av världens bästa musiker vänder saxofonisten och kompositören Fredrik Kronkvist hemåt och återknyter kontakten med sina svenska musikrötter. Fredrik har skapat framåtblickande omarbetningar på klassikerna från den rika svenska musiktraditionen, gett dem nya spännande arrangemang och samtidigt behållit kärnan i de starka melodierna. Fredrik Kronkvist 5 består av några av de mest spännande nya rösterna på den svenska musikscenen och med albumet The Swedish Songbook för Fredrik och gruppen arvet vidare efter våra egna musikhjältar och tar dessa legendariska låtar in i vår moderna tid. Repertoaren är en varierad och äventyrlig musikupplevelse där publiken både får igenkänningsfaktor och oväntade överraskningar.

% % %

% % %

CARIN LUNDIN & RONNIE GARDINER QUINTET 10 SEPT KL 18 SCANDIC WINN

Carin Lundin – sång, Ronnie Gardiner – trummor, Klas Toreson– tenorsax, Mathias Algotsson – piano, Hasse Larsson – kontrabas

De bästa jazzlåtarna i ett ljuvligt sväng och med lekfullt sinne!Carin Lundin som mottagit stiftelsen Jazzens museums Anita O´Days pris och Ronnie Gardiner som fått Svensk Jazz hederspris spelar denna kväll till- sammans med några av de bästa jazzmusikerna i Sverige.

ERIK PALMBERG GROUP
16 april kl 18 Scandic Winn

Fotograf: Elvira Glänte

Erik Palmberg – trumpet, flygelhorn
Karin Hammar – trombon
Anton Dromberg – piano
Niklas Wennström – kontrabas
Sebastian Voegler – trummor

Erik Palmberg är en av de mest intressanta svenska jazztrumpetarna idag och verksam i en mängd olika sammanhang. Han har de senaste åren hörts med bl.a. Horncraft, Jazzagenturen, Blue House Jazz Orchestra,
Bernt Rosengren Big Band, Ekdahl Bagge Big Band, Lexingtone, Stockholm Hot Seven och även haft flertalet turnéer i Tyskland med tyska jazzmusiker. Den senaste skivan, In Between, vann läsaromröstningen till Gyllene Skivan och har blivit fullkomligt överöst med fina recensioner i Sverige och internationellt.

”Alternatly bold, expressive, comforting and engaging..among the year’s best. ”
-Allaboutjazz, USA

”Läsarnas favorit till Gyllene Skivan ”
-orkesterjournalen

”Enjoyed that immensely ”
-Randy Brecker

”Hör hemma I jazzens finrum ”
-Dalademokraten

SCOTT HAMILTON _
JAN LUNDGREN QUARTET
26 mars kl 18 Scandic Winn

Scott Hamilton—tenorsax Jan Lundgren—piano
Hans Backenroth —bas Kristian Leth—trummor

”A Perfect Match”, så kan kombinationen av Scott Hamilton – Jan Lundgren beskrivas. Svängig jazzmusik av högsta kvalitet. Samspelet mellan Lundgren och Hamilton är nära och telepatiskt. Swing, ljud, harmoni och struktur går hand i hand, så man skulle kunna tro att de har spelat tillsammans hela livet.

I mer än 15 år har Scott Hamilton haft ett unikt samarbete med en av Europas bästa jazzpianister, Jan Lundgren, konstnärlig ledare för både jazzhuset Montmartre i Köpenhamn och Ystad Sweden Jazz Festival.
I sällskap med basisten Hans Backenroth och trummisen Kristian Leth har de varit garant för en av jazzens mest sammanflätade grupper. Tillsammans har de fyra musikerna också släppt flera album,
som alla anses vara bland de bästa med Scott Hamilton. Nu är det dags för nästa släpp som heter ”Classics”. För första gången dyker Scott Hamilton in i melodier och teman i klassis music. Teman av bl.a. Chopin, Debussy och Dvorak har kommit under expertbehandling och arrangerats speciellt för denna jazzkvartett. Det hela har resulterat i ett väl avrundat och välgjort album med någon som dokumenterar
en sammansvetsad Scott Hamilton-Jan Lundgren-kvartett på bästa möjliga sätt.

% % %

ÄNGLASPEL
5 mars kl 18 Scandic Winn

Mikael Godée—sopransax Thomas Jäderlund—altsax
Martin Svanström—tenorsax
Lars Birger Almkvist—trumpet
Peter Janson—bas Göran Kroon—trummor
Stefan Forsén—piano

Änglaspel heter jazzorkestern som man kunde höra på olika ställen i Göteborg, de kunde spela helt galen fri musik och byta rytm först när trumspeleran slog två kantslag. Då uppstod ett slags svensk hard-bop,
Zigidap, eller ballader med tjocka ackord som ” Ballad nedre botten” eller Go´natt” som alltid avslutar en kväll. På 80-talet fick de ”JAZZ I SVERIGE” utnämningen, på 90-talet för CD:n Zigidap en Grammis.

JOHANNA PETTERSSON
12 feb kl 18 Scandic Winn
Foto Matilda Hallander

Johanna Pettersson—sång
Filip Ekestubbe—piano
Thomas Sjödell—bas
Adam Ross—trummor

Johanna Pettersson är Sveriges senaste stjärnskott.
Född år 2000 gör henne till en ung, energisk och färgstark jazzsångerska. Pettersson har en passion för jazzlegender med äkthet och pondus, som Abbey Lincoln, Carmen McRae och Sonny Rollins. Vokalisten har blivit
beskriven som en simhoppare. ” Hon tar sats, gör en melodisk piruett och landar med perfekt precision”.
Med hennes totalt orädda uttryck tar hon sig an jazztraditionen på ett helt unikt sätt. Medryckande swing, modern improvisation och innerlig historieberättning är nyckelorden för denna lovande sångerska!

% % %

BaMbAm
22 jan kl 18 Scandic Winn

Max Schultz—gitarrer
André Ferrari—trummor
Bengan Jonasson—elbasar

Här kommer ett ljudande livselixir i form av Max Schultz, André Ferrari och Bengan Jonasson!
Med ett explosivt, dynamiskt samspel som grund blandas hjärtskärande melodier och klanger med rytmiskt komplexa arrangemang och flödande improvisationer!
Trion spelar nykomponerad originalmusik som flirtar med jazz, blues, rock, sydindisk samt västafrikansk musik, country och 70-talsfusion.

% % %

STOCKHOLM SWING ALL STARS 2022
27 NOV KL 18 SCANDIC WINN

Fredrik Lindborg, tenorsax
Karl Olandersson, trumpet
Göran Lind, bas
Mattias Puttonen, trummor
Daniel Tilling, piano
Klas Lindquist, altsax klarinett
Dicken Hedrenius, trombon

Stockholm Swing All Stars plockar fram det göttigaste ur jazzen, svänget, lekfullheten, improvisationen, det som berör och det som rycker med. 

Bandet har sedan det startades 2002 haft en fot stadigt förankrad i jazzmyllan medan den andra har varit på upptäcktsfärd. 

Fantastisk och tidlös musik av jazzgiganter som Duke Ellington, Count Basie och Dizzy Gillespie stöps om i kreativa och personliga bearbetningar av bandets medlemmar – som också har inspirerats att komponera i mästarnas anda. En del arrangemang är vackra, andra intrikata, somliga bluesiga och medryckande – men alla är fulla av själ, lekfullhet och sväng.

Ett eget, personligt, Stockholm Swing All Stars-sound har blivit resultatet tack vare suveräna musiker och arrangemang, det låter 40-tal men ändå inte.

Bandet startades 2002 vilket betyder 20-årsjubileum i år. Detta kommer att firas genom att de bästa låtarna från bandets begynnelse har dammats av och fräschats upp, men framförallt firas det med nya låtar som finns med på skivan, ”Listen!!!” som släpps i höst. 

På topp ligger stjärnskottet Karl Olandersson säkra trumpet och i grunden den erfarne Göran Linds solida bas. Däremellan finner vi Sveriges förnämsta swingtrummis Mattias Puttonen och den ständigt innovative och närvarande Daniel Tilling på piano. Fredrik Lindborgs magnifika tenor får ej missas, inte heller Klas Lindquists eleganta altsaxofon och klarinett. Trombonisten Dicken Hedrenius aldrig sinande idéer är en fröjd att lyssna till.

Välkomna på jazzfest!

% % %
SANDVIKEN BIG BAND
20 NOV KL 18 ARENAN

Sandviken Big Band
Lisa Björänge sång

Sandviken Big band är ett av Sveriges främsta och mest kända storband som bjuder på klassiska storbandspärlor med intressanta och publikdragande program. Den här höstsäsongen erbjuder SBB ett program som innehåller låtar och sånger från 50- , 60-, och 70-talets populära storband. Jazzsångerskan
LISA BJÖRÄNGE är kvällens sångsolist..
OBS det blir ett längre sett utan paus!

% % %

METTE JUUL QUARTET
6 NOV KL 18 SCANDIC WINN

Mette Juul, sång/gitarr
Jesper Bodilsen, bas
Peter Rosendahl, piano
Zoltán Csörsz, trummor

Mette Juul sjunger och spelar personliga låtar emellan jazz och singersongwriter traditionen. Juuls album CHANGE och uppföljaren New York – Copenhagen (Universal Music) har tagits blygsamt mycket väl emot internationellt och på hemmaplan med en nominering till DMA Jazz. Det är bland annat musiken härifrån publiken kan se fram emot att höra. Juul har med sig ett antal jazzmusiker från toppen av den danska jazzmiljön. “ på en gang sart og kraftfuld, og hendes frasering sidder lige i skabet” Henrik Palle – Politiken

% % %

HÅKAN BROSTRÖM QUARTET
16 OKT KL 18 SCANDIC WINN

Håkan Broström, saxofon
Britta Virves, piano
Karl-Henrik Ousback, trummor
Jon Henriksson, kontrabas

Håkans musikaliska hängivenhet i kombination med en öppensinnad inställning har över decennier format hans förmåga att fånga sinnesstämningar i sina kompositioner.
Hans karakteristiska tonspråk, kännetecknat av livfull melodik svävande över harmonier, inspirerade av musiker som Keith Jarrett, Wayne Shorter och John Coltrane har gjort honom till den tungviktare han idag är på den svenska jazzscenen.
I kontrast till Håkans förra release, samarbetet med hypnotiska Marilyn Mazur, släpps nu hans åttonde platta i annan skepnad. ”My Cat Siri” är avskalad, lekfull och lättsam. Vi får höra Håkans färgstarka kompositioner där mycket utrymme lämnas åt stunden för improvisation ifrån saxofonisten själv samt bandmedlemmarna i kvartetten.

KARL OLANDERSSON QUARTET
25 SEPT KL 18 SCANDIC WINN
Foto: Richard O´Reilly

Karl Olandersson — trumpet
Magnus Hjort—piano

Martin Sjöstedt—kontrabas
Daniel Fredriksson—trummor

Karl Olandersson Kvartett, eller KOK som bandet även kallas, släpper i samband med denna konsert sin kritikerrosade skiva ”Walk And Talk” på LP. Kvartetten anses av många som en av landets bästa jazzakter och vi kan förvänta oss en bred musikalisk palett innehållande medryckande sväng, melodisk och rytmisk elegans, stor dynamisk spännvidd och ett intrikat samspel av högsta klass. Alla bandets musiker tillhör den absoluta toppen av svenska jazzmusiker och besitter en bred kunskap om jazztraditionen som kokas ihop för att tillsammans sätta en personlig prägel på Karl Olanderssons musik. Kvartetten har funnits sedan 2017 och har nu släppt tre skivor. 

Karl Olandersson kommer ursprungligen från Hedemora och är en av de mest uppskattade jazztrumpetarna i Sverige. Vid sidan av sin egen kvartett är han flitigt anlitad som jazzsolist i många sammanhang men även ofta förekommande i TV-produktioner som  exempelvis Let’s Dance, Idrottsgalan och Allsång på Skansen. Som trumpetare är Karl inspirerad av jazzhistoriens alla giganter från Armstrong till Marsalis och har genom dessa utvecklat ett personligt sätt att uttrycka sig präglat av spontanitet, teknisk och rytmisk finess, melodisinne och en stor variation i register och dynamik.

% % %

HANS BACKENROTH Q
4 SEPT KL 18 SCANDIC WINN

Hans Backenroth, bas
Klas Lindquist, altsax, klarinett
Erik Söderlind, gitarr

Oscar Johansson Werre, trummor

Den 29 augusti 2020 skulle Charlie Parkers fyllt 100 år vilket inspirerade Hans Backenroth till att göra ett projekt med Parkers musik vilket utmynnade i albumet ”Parker’s Mood” (Prophone). Det var både en hyllning till Parker och ett slags spegling av Parkers veckolånga turné i Sverige 70 år tidigare, 1950. Då spelade Parker med ett svenskt band och alternerade på scen med sin svenske altsaxofonistkollega och jazzlegenden Arne Domnérus. Ja, samme Domnérus som senare skulle bli bandledare och en viktig mentor för Hans Backenroth. I och med det här projektet för alltså Backenroth facklan vidare.

Bandet han leder på det här albumet består av några favoritmusiker och vänner ur en yngre generation:

”Jag ville ha en repertoar som inte bestod av de vanligtvis spelade låtarna. Efter att jag hade valt materialet gjorde jag enkla arrangemang som skulle få musiken att låta som oss och också bli en bra plattform för att uttrycka oss vilket är precis vad jazz handlar om. I studion fick jag sen idén att dela upp kvartetten i olika trios och duos bara för att utmana oss att hitta nya sätt att spela låtarna och för att få mer variation ”, fortsätter Hans.

Hans Backenroth (f. 1966 i Karlstad) är med sitt hårdsvängande spel, varma sound och lyriska solon en av de främsta basisterna i Skandinavien. Som 20-åring fick han Nisse Sandström som lärare och året därpå blev han medlem i Fredrik Norén Band som han spelade med i två år. Snart därefter år senare var han basist med bland andra Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Rebecka Törnqvist, Kjell Öhman, Ulf Wakenius och Claes Janson. Bland hans mest långvariga samarbeten är det med Bernt Rosengren som började 1987 och pågår in till denna dag. Hans har varit den basist många internationella stjärnor anlitat som t ex  Harry ”Sweets” Edison, Clark Terry, Roger Kellaway, Scott Hamilton, Toots Thielemans, Kenny Barron, Karin Krog, Ed Thigpen, Doug Raney, Eddie Daniels. Han reser och turnerar runt om i världen och sedan tjugo år tillbaka har han turnerat i Japan i stort sett varje år med Sweet Jazz Trio. Under åren har Hans medverkat på över 200 skivinspelningar och detta är den andra skivan under eget namn.

% % %

JOHN VENKIAH TRIO & KARL-MARTIN ALMQVIST
24 APR KL 18 SCANDIC´WINN

Bild John Venkia Trio

John Venkiah—piano, sång
Karl-Martin Almqvist—saxofon
Simon Petersson–bas
Kristoffer Rostedt–trummor

John Venkiah Trio formades 2010 och har sedan dess synts på många scener i Norden. Den Malmöbaserade gruppen släppte sitt debutalbum ”Things Change” 2014. De fick fin kritik i tidningarna Downbeat och Wall Street Journal. Hösten 2017 släpptes skivan ”Elevation” med enbart originalkompositioner som också rosats av kritiker.  Nu är det dags för releaseturnén för trions tredje album: ”On To Something Good”. På albumet medverkade även Karl-Martin Almqvist och Cosima Olu som gäster. Vid denna konsert spelar Karl-Martin på saxofon.

% % %

PETER ASPLUND
3 APR KL 18 SCANDIC WINN

Bild Peter Asplund 
All my September

Peter Asplund—trumpet, flygelhorn, sång
Hans Andersson—kontrabas
Johan Löfcrantz Ramsay—trummor
Lars Jansson—piano

Trumpetaren, sångaren och kompositören Peter Asplund möter här, tillsammans med vapendragarna Hans Andersson och Johan Löfcrantz Ramsay, en av de stora pianoprofilerna, Lars Jansson.

Gruppen bjuder på nyskriven musik från senaste albumet ”All my Septembers”, varvat med udda guldkorn ur The Great American Songbook.

Asplunds ambition att presentera jazzmusik i formatet föreställning, snarare än konsert, har blivit ett signum för honom och gruppen Aspiration. Efter två Gyllene Skivor, tre Grammisnomineringar och ett flertal priser och utmärkelser, är jazzartisten Asplund – med ena foten i den moderna, instrumentala jazzmusiken och den andra i den amerikanska entertainment-traditionen – en centralfigur på den skandinaviska jazzscenen.

% % %

VIVIAN BUCZEK GROUP FEAT SEAMUS BLAKE
13 MARS KL 18 SCANDIC WINNBild Vivian Buczek
Foto: Mikael BjörkBild Seamus Blake
Foto: Karlina Vitolina

Vivian Buczek – sång Seamus Blake- tenosaxofon
Martin Sjöstedt- piano Jesper Bodilsen -bas
Adam Rosa- trummor 

Vivian Buczek, dynamisk, närvarande och spontan, hyllad i Sverige och utomlands. Vivian äger scenen och behärskar jazzens idiom med en ödmjuk självklarhet oavsett vad hon tar sig an. På nya albumet ”Roots” dyker Vivian Buczek ner i sina rötter och belyser hur viktiga dessa är för henne.

Vivian är uppvuxen i ett musikerhem där jazzen, bluesen, soulen och svänget flödade konstant och där denna genomgående röda tråd alltid har varit en ledstjärna i hennes musicerande . Det är båda den polska och svenska jazz-traditionen som präglat hennes uppväxt som tvåspråkig med två länder jazztraditioner. En saxofonist med världsrykte,  Seamus Blake,  medverkar på skivan och konserten.

MATTIAS NILSSON TRIO & SHARÓN CLARK
20 FEB KL 18 SCANDIC WINN

Foto Gorm Valentin

Sharón Clark – sång
Mattias Nilsson – piano
Jonas Castell – bas
Pelle ¨Trazan¨ Jonasson – trummor

Den afroamerikanska jazzsångerskan Sharón Clark och pianisten Mattias Nilsson möttes på jamsession i New York 2012 och musikalisk kärlek uppstod vid första tonen. Sedan den första turnén i Sverige 2014 har dom framträtt tillsammans i Europa, Afrika och Asien med konserter på dom mest kända festivalerna och klubbarna. Sharón har en särdeles känsla i frasering och inlevelse som man skulle kunna kalla ”stil och grace”. Nu är hon tillbaka i Sverige tillsammans med Mattias Nilsson Trio.

”Sharón Clark belongs on the playlist of anyone who listens to Ella Fitzgerald, Billie Holiday or Sarah Vaughan, she is that good!”

ALL ABOUT JAZZ (US)

”Her natural sound is almost operatic in its richness, but pure jazz in its improvisational sassiness… an absolute triumph.”
WALL STREET JOURNAL (USA)

”Nilsson är inte bara osedvanligt talangfull… en kompositör och pianosolist på världsnivå… en alldeles egen stil: varm, sensibelt inkännande, lyriskt flödande. LIRA (Sverige) 

DANIEL KARLSSON TRIO
5 DEC KL 18 SCANDIC WINN

Daniel Karlsson, piano, keyboard
Christian Spering, kontrabas
Fredrik Rundqvist, trummor & slagverk

Daniel Karlsson Trio har sedan sin albumdebut Das Taxibåt i september 2013 etablerat sig som en av de mest intressanta konstellationerna i svensk och europeisk jazz. Inte minst genom det magnifika hattricket med andra albumet Fusion for Fish, som släpptes i augusti 2014. Plattan tog hem Sveriges radios jazzkatt för årets bästa jazzgrupp 2014, Orkesterjournalens Gyllen skiva 2015 och Grammis för bästa svenska jazzalbum 2015. Öron öppnades också utomlands, deras musik belönades med fina recensioner och frekvent airplay i radio i Tyskland, Schweiz, Österrike, Belgien, Italien, Storbritannien och Irland.

Deras flöde och häpnadsväckande produktion av ny musik har fortsatt med obruten kraft. 2018, fem år efter den dynamiska trions debut släpptes det femte albumet betitlat just 5 som även det får ljuda i Europas jazzradioprogram. Sjätte albumet Fuse Number Eleven som släpptes i okt 2019 är vidareutveckling av trions koncept och konstnärliga integritet.

ELLEN ANDERSSON QUARTET
14 NOVEMBER KL 18 SCANDIC WINN

Ellen Andersson – sång Anton Forsberg – gitarr
Joel Lyssarides – piano
Niklas Fernqvist – kontrabas
Johan Löfcrantz Ramsay – trummor

Ellen Andersson har beskrivits som två röster i en – den unga, nyfikna och den äldre, erfarna -en människa med en sällsynt konstnärlig tyngd.

November 2020 släppte hon sitt efterlängtade andra album i eget namn: You Should Have Told Me.

Sedan succédebuten 2016 med I’ll Be Seeing You har hon hyllats av både recensenter och publik såväl i Sverige som utomlands och etablerat sig som en av de mest framstående rösterna på den svenska jazzscenen. Med miljontals streams och hundratals konserter i ryggen har hon de senaste åren setts och hörts på scener och konserthus över hela landet,
bland annat med Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Norrbotten Big Band – men på det nya albumet återvänder hon till kärnan: jazzkvartett, ett modernt, akustiskt sound – nutida, fängslande och personligt.

Sedan debutalbumet har Ellen bland annat fått ta emot Gyllene Skivan för årets bästa jazzutgivning, Jazzkatten i kategorin “Årets nykomling” av Sveriges Radio P2 och Gunnar Hoffstens Stipendium (2020).

% % %

MARIA KVIST
24 OKT KL 18 SCANDIC WINN

Maria Kvist – piano & sång Linus Kåse – sax
Robert Erlandsson – kontrabas Fredrik Rundqvist – trummor

 Maria Kvist  har i år  släppt sin femte skiva  Jämtlandssångerna. Musiken har hyllats i pressen.  Ni bjuds på en konsert med material från både trioplattan  och från hennes kvartettskivor av högsta kvalitet. Melodiöst, sofistikerat och brokigt där spelglädjen är i fokus! I kvällens konsert gästar Fredrik Rundqvist på trummor!

Några ord:
..Denna remarkabla fullträff präglas av jazzstuk marinerad i det nordiska idiom som gärna hämtar idéer från geografiskt bestämd folkmusik. Låtarnas beskaffenhet äger anmärkningsvärd kvalitet. Hur är det möjligt att kunna plöja tillräcklig ny mark i en sådan upptrampad fåra? …” KULTURBLOGGEN 5/5

..Hon och hennes skickliga medmusiker är trogna traditioner och förebilder, men de har hela tiden en strävan att utveckla och återskapa något eget och självständigt. Det är den rörelsen och riktningen som är storslagen. Det lyckas de med tack vare sina tekniska skickligheter och sin kärleksfulla och ödmjuka inställning till musikaliskt skapande…LIRA


Ett smakprov dock i en annan uppsättning än i kvällens konsert:

% % %

KARL WALLMYR
3 OKT KL 18 SCANDIC WINN

Karl Wallmyr – trumpet Per Wallmyr – träblås Nils Berg – träblås
Anton Dromberg – pianoMauritz Agnas – kontrabas

Jazz med Värmlandsanknytning.  
Trumpetaren och kompositören Karl Wallmyr kommer denna kväll till Scandic Winn med sin kvintett.  
Karl släppte sitt debutalbum och bara vind. i April 2019 och har sedan dess turnerat runt om i Sverige med sin musik. Musiken rör sig fritt mellan folkmusikens och jazzens landskap och kan associeras till namn som Jan Johansson och Lars Gullin. I tidningen OrkesterJournalen omnämns skivan så här:
”Musiken är genomgående vacker, personligt färgad utan att vara smeksamt sentimental.” – Leif Wigh

Artikel i lokaltidningen

% % %

SPIRIT OF SWEDISH JAZZ
12 sept kl 18 SCANDIC WINN

Fredrik Lindborg – baryton-, tenor- & sopransaxofon
Martin Sjöstedt – bas Daniel Fredriksson – trummor
Daniel Migdal – violin Henrik Naimark Meyers – violin
Ylva-Li Zilliacus – viola Amalie Stalheim – cello

Bandet har 2020 släppt skivan a Swedish Portrait.
Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre på de stora jazztitanernas musik. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut.

% % %

Konserten i december 2020 samt alla vårens konserter 2021 blev tyvärr pandemi inställda.

_________________________________________________

STOCKHOLM VOICES
1 NOV KL 18 2020 SCANDIC WINN

Gunilla Törnfeldt sopran, arr. & konstnärlig ledare
Maria Winther alt Alexander Lövmark tenor
Jakob Sollevi baryton

Stockholm Voices’ band:
Klas Lindquist altsaxofon Carl Bagge piano
Svante Söderqvist kontrabas Calle Rasmusson trummor

Precisionsslipad stämsång med fyra personliga och ekvilibristiska röster som tillsammans skapar ett unikt sound. Stockholm Voices är en vokaljazzkvartett som tillsammans med sitt band har fångat den svenska jazzpubliken sedan debut-turnén våren 2014. Med utsålda konserter, radioinspelningar och lysande recensioner har de blivit en eftertraktad och uppskattad grupp bland de svenska jazzklubbarna och festivalerna.

Musiken bygger på en stark tradition av stämsång inom jazzgenren. Debutskivan ”Come Rain or Come Shine” (2015) är en hyllning till Monica Zetterlund och Bill Evans skiva ”Waltz For Debby”. På Stockholm Voices konserter framförs musik från skivan tillsammans med andra favoriter ur The American Songbook.

Våren 2020 släppte gruppen två singlar, Let’s face the music and dance samt Social Call.

% % %

ALI DJERIDI KVARTETT
11 OKT KL 18 2020 SCANDIC WINN

Ali Djeridi trumslagare kompositör Krister Andersson klarinett
Palle Danielsson bas Jonas Isaksson gitarr
(ersätter Lars Jansson)

Trumslagaren och kompositören Ali Djeridi har frilansat som
musiker i 35 år som sideman med de allra största musikerna.
Nu släpper han en skiva i eget namn hos Do Music Records
med sin egen kvartett. Skivans titel (In Alis Kitchen) är en låt skriven av Lars Jansson som anspelar på platsen i Djeridis hem där de har haft
kreativa och uppsluppna möten. En plats som symboliserar den
inspirerade känsla som infunnit sig under arbetet med inspelningen.
Ali har omgivit sig med idel legender: Klarinettisten
Krister Andersson är ett av de tyngsta svenska namnen, basisten
Palle Danielsson är en internationell legend av stora mått.

Tyvärr gör aktuellt läge dock att pianisten Lars Jansson inte kan medverka. I stället kommer Jonas Isaksson att spela. Jonas är utbildat gitarrist, riksspelman på klarinett, har släppt en skiva med egenkomponerad musik och han gillar att improvisera i gränslandet mellan jazz, konstmusik samt folkmusik.

Varmt välkommen att närvara när dessa fyra framför musik från nya skivan jämte pärlor från jazzhistoriens värld.

MARTIN SJÖSTEDT
Walk Tall
27 SEPT KL 18 2020 SCANDIC WINN

Karl Olandersson trumpet Per ”Ruskträsk” Johansson altsax
Leo Lindberg piano och orgel Moussa Fadera trummor
Martin Sjöstedt bas

Jazzmusikern Martin Sjöstedt har under de senaste åren gjort sig ett stort namn på den internationella jazzen som en unik multibegåvning. Många känner honom som pianist, andra som bassist eller varför inte saxofonist? Inte nog med det, dyker han allt oftare upp som arrangör och kompositör för några av Europas bäste storband
Med det nyskapade bandet Walk Tall återvänder han till det som utgör grunden för hela hans musik.

–Tunga groove med basen i fokus.–

Walk Tall står stadigt i jazztraditionen med tydliga referenser till föredömen som Horace Silver, Art Blakey och Cannonball Adderley. Alltid med fokus på basen vilket betyder att vi kommer få möta basister som inspirerat Martin under alla år – Ray Brown, Paul Chambers, Charles Mingus med många fler. Att det är ett ”superband” råder ingen tvekan om.
Med sig har Martin kanske de mest anlitade musiker som Jazzsverige idag kan uppbringa.

% % %

VIKTORIA TOLSTOY BAND
6 SEPT KL 18 2020 SCANDIC WINN

Viktoria Tolstoy sång
Krister Jonsson gitarr
Martin Sjöstedt piano
Mattias Svensson bas
Rasmus Kihlberg trummor

Kristallklar, dynamisk, vibrerande, jordnära och inte alltid helt tam är Viktoria Tolstoy den kanske mest briljanta av alla skandinaviska vokalister. När hon sjunger är det inte enbart en sång hon tolkar – Viktoria skapar nytt, gestaltar och gör den till sin egen.
Viktoria Tolstoy senaste CD ”Stations” utkom i januari 2020 (ATC/Naxos).

Plattan handlar om att resa. Både i sinnet och fysiskt. Temat är ”on the road ”, med texter som kan förknippas med det liv vi lever som turnerande människor.

Musik av bland andra Bonnie Raitt, Nancy Wilson, Billy Joel och Shirley Horn samt nyskrivet material av Ida Sand och Joel Lyssarides. Markerad bluesfeeling med jazzdrama och kryddad med funk. Gripande vackra ballader.  

Musik som är som livet. Både det svarta och ljusa. Det finns ett konstnärligt stråk i Viktoria Tolstoys familj. Hennes morfars farfar var den store ryske författaren Leo Tolstoy. Den unga Viktoria slog ned som en bomb i Stockholms jazzliv med ledande musiker som Svante Thuresson och Putte Wickman.
1994 gjorde hon vid 20 års ålder sin första skiva. Två år senare, med albumet För Älskad, blev hon över en natt Sveriges stora popsensation. Hon gick vidare med att inleda ett samarbete med Esbjörn Svensson, som producerade och skrev musiken till White Russian, det första skandinaviska album som gavs ut på legendariska Blue Note. Vid den tiden samarbetade Viktoria också med Nils Landgren och 2003 följde Viktoria Nils och Esbjörn som exklusiva artister för ACT Records. Sedan dess har hon etablerat sig internationellt som en av de främsta rösterna i dagens jazz.
(Vid denne konsert ersätter Martin Sjöstedt Joel Lyssarides som är på annan ort)

% % %

Under resten av våren 2020 fick vi tyvärr ställa in våra arrangemang:
Men Amanda Sedgwick med gruppen Bird’s Nest kommer hit i höst i stället.
Detsamma gäller konserten med Martin Sjöstedt Walk Tall som är uppskjuten till hösten.
Samarrangemanget med tre av Värmlands kulturskolor och storbandet Elaria får vi försöka ordna vid ett tillfälle längre fram.

LOVISA JENNERVALL
Ellas Kapell med Klas Lindquist
8 MARS 18:00 2020 SCANDIC WINN

Ellas Kapell är ett projekt som började i en gemensam kärlek för Ella Fitzgerald men har sedan dess fått växa och formas av de fyra musikerna. Repertoaren består av modern jazz i kvartettformat, där vår tids mest älskade jazzkompositioner ikläs helt ny kostym.
Vissa av låtarna får vara enkla, bäras av skörheten i text och harmonik, medan andra tar ut svängarna och ger rum för lekfullhet och ekvilibrism.
Debutskivan Longing släpptes i oktober 2019 och innehåller åtta kompositioner, som alla på ett eller annat sätt kretsar kring temat Längtan. Det kan ta sig uttryck genom oönskad närhet, uppgivenhet eller längtan efter en annan tid.

Lyssna på Longing här!

Lovisa Jennervall sång, Manne Skafvenstedt piano, Anders Langørgen kontrabas, Edvin Fridolfsson trummor och Klas Lindquist saxofon och klarinett.

THE MUSIC OF ANDERS GARSTEDT
16 FEBRUARI 18:00 2020 SCANDIC WINN

Anders Garstedt växte upp i Karlstad, där han gick musiklinjen på Sundstagymnasiet.
Anders var begåvad, och under sent 90-tal var han aktiv på Stockholms musikscen. 1997 tilldelades han Faschings Vänners stipendium till unga jazzmusiker och från 1998 var han medlem i Fredrik Norén Band, en välkänd plantskola för talangfulla musiker. Dessutom ledde han två egna grupper.
Men han skulle åter drabbas av den cancer han hade satt på vänt när han först insjuknade vid 20 års ålder. Sin sista spelning gjorde Anders Garstedt bara ett par månader före sin bortgång i april 2000. Idag uppmärksammas hans musik i ett projekt som speglar den poetiska och personliga musik som Garstedt skrev för sin kvintett – i kväll är det bara Anders trumpet som saknas i gruppen.

Joakim Milder och Fredrik Ljungkvist saxofoner, Mathias Landæus piano, Filip Augustsson bas, Fredrik Rundqvist trummor.

HANNAH SVENSSON GROUP
19 JANUARI 18:00 2020 ARENAN

1020

Hannah Svensson är en kritikerrosad sångerska och låtskrivare som banar sin egen väg och som med fem skivalbum etablerat sig som en av våra mest hyllade jazzsångerskor.
Hon hörs i många olika kombinationer och sammanhang både i Sverige och internationellt. Bland annat medverkade hon på London Jazzfestival 2018 med en konsert på populära jazzklubben Pizza Express.

Hannah Svensson Group består förutom av Hannah själv av fyra
förnämliga jazzmusiker:
Jan Lundgren som räknas som en av världens mest framstående
jazzpianister,
Ewan Svensson, en av vårt lands mest personliga och hörvärda gitarrister tillika Hannahs far,
Matz Nilsson, legendarisk basist och kapellmästaren,
Zoltan Czörsz. en av Sveriges allra mest respekterade och skickliga trummisar med en unik känslighet i sitt spel.

Albumet Places and dreams är inspelat och producerat av Lars Nilsson i Nilento studio och består av nykomponerat material av Hannah, blandat med en och annan låtskatt ur den amerikanska sångboken i nya förklädnader. Musiken präglas av starka melodier och materialet på nya albumet är ett möte mellan jazz och popharmonier med stort utrymme för improvisation.

Gruppens musikaliska influenser spänner mellan jazz, pop och fusion, där det egna soundet går som en röd tråd genom genom varje låt.

Hannah Svensson sång, Jan Lundgren piano, Ewan Svensson gitarr, Matz Nilsson bas, Zoltan Csörsz trummor